Zdroj: http://kytara.net/index.php?a=hrajeme/cviceni-a-posilovani-prstu-a-zapesti  •  Vydáno: 17.10.2011 17:56  •  Autor: Martin

Cvičení a posilování prstů a zápěstí

Chceme-li hrát, nevyhneme se cvičení. Jinak sotva získáme potřebnou sílu v prstech i schopnost jejich ovládání. Kdo taková cvičení nikdy nedělal, bude překvapen vlastními fyziologickými reakcemi, kdy se např. snažíme hýbat jedním prstem, ale ostatní se pohybují také a zdá se to na první dojem neovladatelné. Po 1-4 týdnech však uvidíme, že se tyto nezvladatelné pohyby zvládnout dají.

První 4 cviky budou zaměřené na roztahování prstů a budou vypadat takto:

 

Cvičení prstů 1 Cvičení prstů 2
Cvičení prstů 3 Cvičení prstů 4

Vhodné je cvičit jeden za druhým, nejdřív v ustáleném pořadí, později zcela náhodně. K čemu je to dobré, zjistíte, jakmile to zkusíte.

Gumový kroužekK posilování prstů použijeme gumový kroužek, který lze zakoupit ve fitness nebo zdravotnických potřebách. Začínáme s menší zátěží, stačí kroužek stisknout 5x po sobě a nejvíc, jak to půjde. Není vhodné trénovat příliš dlouho, ruka by neměla bolet. Postupně si počet stisknutí přidáváme, až je přestaneme počítat úplně a budeme si jen měřit čas, věnovaný cvičení.

Není-li k dispozici gumový kroužek, můžeme mačkat tenisový míček. Jde to hůř, ale zároveň posilujeme a masírujeme dlaň, což také není od věci. Při posilování prstů je třeba jisté opatrnosti, protože zánět šlach si přivodíme poměrně snadno a jeho léčba je zdlouhavá. Mačkáte-li tenisák, dejte pozor, ať si "nevyvrátíte" prst. To je bolestivé zranění, které vás vyřadí z hraní na kytaru na poměrně dlouhou dobu.

GyroskopK posilování zápěstí se hodí setrvačník (gyroskop). Prodává se pod názvem Powerball či Spaceball nejen ve fitness nebo zdravotnických potřebách, ale viděl jsem ho nabízet i některé hudebniny. Je to v podstatě kulička ve výkyvném rámu, uložená v kuličkových ložiskách. Celá soustava je umístěna v tlustém obalu z plexi či podobného materiálu. Kulička je přístupná otvorem v pouzdru a má po obvodu drážku. Do ní se navine tkanička, jejímž prudkým vytažením se kulička roztočí. Krouživými pohyby zápěstí kuličku dál roztáčíme. Rychlost lze poznat na zvuku, setrvačník zpočátku bručí a když ho roztočíme na maximum, vydává kvílivý svištivý zvuk, trochu podobný zubařské vrtačce.

Použití gyroskopu odpovídá použití sad činek v rozpětí 0,5 - 18 kg, dle otáček. Kuličku prý lze roztočit až na 15000 ot./min., čemuž odpovídá i zvuk. Manipulace se setrvačníkem je pak velmi namáhavá a skutečně pocítíte, že jste cvičili. Cvičení s gyroskopem však chce určitou šikovnost, takže budete potřebovat 3-4 sezení, než se to naučíte tak, abyste zvládli kuličku roztočit na maximální otáčky oběma rukama. Při cvičení si Spaceball můžete přehazovat z jedné ruky do druhé, jen je třeba dát pozor, abyste se nedotkli roztočené kuličky - tím byste si okamžitě pořídili ošklivou spáleninu, která se těžko hojí.

Tahle velice užitečná pomůcka byla vyvinuta pro astronauty, kterým pomáhá v prevenci svalové degenerace (atrofie) ve stavu beztíže. Později ji začali používat sportovci a muzikanti, hlavně hráči na strunné a klávesové nástroje. Výhodou gyroskopu je, že zároveň posiluje i prsty a podle způsobu cvičení třeba i všechny svaly na ruce. Jako bonus vám tím, jak při provozu lehounce vibruje, masíruje i dlaň a pomáhá jejímu prokrvení. Sám jsem si pořídil gyroskop (tehdy značky Spaceball) jako novinku už v roce 2004 a zjistil jsem ještě další zajímavou věc: cca po 2 měsících používání máte dokonale jistou ruku bez známek třesu, takže pokud se zabýváte takovými věcmi, jako je práce s mikroelektronikou nebo třeba gravírování, bude se vám pracovat mnohem snáze a přesněji. Gyroskop bývá k sehnání za cenu kolem 320 Kč a rozhodně se vyplatí si ho pořídit. To není, ale opravdu není reklama, jak bych mohl reklamu, že ano...

Potřeboval jsem však cvičit dávno předtím, než se na trhu objevily nějaké gyroskopy. Cvičil jsem tak, že jsem předloktí položil na stůl tak, aby zápěstí bylo na hraně stolu. Do prstů jsem pak vzal žehličku, kterou jsem zápěstím zvedal. Když porovnávám tenhle archaický způsob s cvičením pomocí gyroskopu, zjišťuji, jak je "žehličková metoda" neefektivní.

Bodlinatý míčekNěkdy se doporučuje masáž dlaní prováděná tak, že mezi dlaněmi válíme "bodlinatý" míček, který lze sehnat jako tzv. míček do sušičky na prádlo. Lze je také koupit ve zdravotnických potřebách. Zkoušel jsem to, dlaně se pěkně prokrví, ale žádný jiný pozitivní účinek (pro hraní na kytaru) jsem nezpozoroval.

Na závěr bych chtěl ještě upozornit na cvičení s malými činkami, tzv. jednoručkami (0,5 - 2 kg). Dřív se doporučovalo točit s nimi v napnutých rukou, střídavě napravo a nalevo. Když tento pohyb vycházel ze zápěstí, mělo ho to posilovat. Ono to sice posiluje, ale dochází k rozvolnění zápěstí a k celkové únavě kloubu, takže se po určité době mohou začít třást ruce apod. Tuhle špatnou zkušenost jsem udělal také, takže jsem takového cvičení poměrně rychle nechal. Pokud mě dneska, v počínajícím dědkovském věku, bolí klouby v zápěstí a někdo mi tvrdil, že jsem si tímhle cvičením zadělal na problémy, věřil bych mu.

Nelze skončit jinak, než známým "všeho s mírou". Je jedno, jestli budete cvičit s Mírou nebo s Pavlem, ale ruce nesmí bolet. Vždy je lepší méně a častěji, nesmíte se přepínat. Pamatujte, že cvičení bez odborného dohledu (proto ten Míra nebo Pavel) může být nebezpečné.