Zdroj: http://kytara.net/index.php?a=porizeni-kytary/levna-kytara-pro-zacatecnika  •  Vydáno: 26.4.2012 9:46  •  Autor: Martin

Levná kytara pro začátečníka

Obecně panuje vžitý názor, že do začátků je lepší pořídit si co nejlevnější kytaru a po kvalitnějším a dražším nástroji se poohlížet, až se něco naučíme. Podle mojí zkušenosti jsou naopak ty nejlevnější kytary vhodné spíš pro zkušené hráče. Ti z nich dostanou něco poslouchatelného, i když kytara nestojí za nic (musí ale ladit aspoň do 5. polohy). Všichni většinou potřebujeme také něco "do terénu", třeba pro případy, kdy je na obzoru nějaká oslava a lidi si chtějí "zabékat". Být začátečníkem, asi bych si pořizoval něco, co třeba v případě nezdaru (ano, i to se stává) lze prodat s minimální ztrátou. A kupovat takovou Blondku za 2000 a pak se ji snažit coby "zánovní" prodat za 1500 je téměř jisté bláznovství.

Washburn

CortDo začátku je, myslím, vhodnější něco solidnějšího, co pomůže překonat bolest z puchýřů na prstech, co půjde poštelovat na minimální dohmat a nebude to drnčet a co bude znít jako kytara (ne jako banjo, udělané z plechovky od zavináčů) i při desítkách strunách. Od koupě by mě určitě odradil např. hmatník z mořeného lipového dřeva nebo silná vrstva laku, hlavně na rezonanční desce. Nadějně vypadají kytárky s úžasným poměrem cena/výkon, tedy zejména značky Washburn a Cort.