Zdroj: http://kytara.net/index.php?a=prezentace-kytar/simon-patrick-showcase-flame-maple  •  Vydáno: 20.1.2013 11:02  •  Autor: Martin

Simon & Patrick Showcase Flame Maple

Tahle kytara je zvláštní už tím, že se jedná o dreadnought s přední deskouSimon & Patrick ze smrku Sitka, žebrováním z Adirondacku a javorovým tělem, což není příliš obvyklá kombinace. U obvyklého dreadnoughtu jsme spíš zvyklí na kombinaci Sitka-palisandr, která dodává kytaře mohutné basy, nepříliš výrazné středy a zvonivé výšky, taková kytara má pak charakteristiku ve tvaru písmene U, jakou milují hráči bluegrassu a které se obávají zvukaři právě kvůli mohutnosti jejích basů. Tu a tam se setkáme s mahagonovými dreadnoughty, buď celomahagonovými, nebo v kombinaci Sitka-mahagon. U nich nebývají problémem dunivé basy, ale kytara je většinou celkově méně hlasitá. Tenhle javorový dreadnought se těmto zvyklostem vymyká, jeho zvuk lze popsat jedním slovem - bright, tedy jasný, průzračný. Basy nejsou vůbec výrazné, ale jsou vyrovnané se středy. Ve výškách jakoby akustický výkon kytary rostl. Celek působí dojmem kytary, ideální pro sólové hraní.

Konstrukce kytary je velmi robustní. Silně připomíná Martin D-35 a to nejen trojdílnými zády, ale i stylem žebrování. To je vyrobeno z načervenalého smrku Adirondack a má obvyklé rozměry 5/16". Je v klasickém, standardním provedení, tzn. není vykrojené (scalloped). Samotný fakt, že je žebrování z jiného materiálu, než rezonanční deska, je zajímavý - ukazuje totiž na to, že stavitel kytary si byl dobře vědom dvojí funkce žebrování, které má sloužit nejen jako výztuha, ale rozvádí mechanický impuls směrem od kobylky přes střed rezonanční desky až k jejím okrajům. Jiný materiál znamená jinou rychlost šíření mechanického impulsu v žebrování, což přispívá k rovnoměrnějšímu vybuzení rezonanční desky. Kytara je tedy živější a to je to první, co vás napadne, když tento nástroj vezmete do ruky.

Kytara je výrobkem firmy Simon & Patrick, která sídlí v kanadské La Patrie v provincii Quebec. Simon & Patrick je nejmenším členem impéria Roberta Godina, kam náležejí také Norman, Seagull, Art & Lutherie, La Patrie a samozřejmě Godin. Wikipedia řadí Simon & Patrick k výrobců kytar střední a vyšší třídy, tento výrobce však díky své velikosti trhu nijak nedominuje, tyto kytary jsou spíš vzácností. Nejčastěji se setkáte s kytarami Simon & Patrick řady Songsmith (entry level) a Woodland (midrange). Řada Woodland Pro je vyšší střední třídou a Showcase nejvyšší třídou kytar, vyráběných touto firmou. V ní najdete pouze 3 modely - s mahagonovým tělem (nejlevnější), s javorovým a palisandrovým tělem (nejdražší).

Zvláštností kytar této řady je použití rezonančních desek, které podstoupily tlakový test na stroji, vyvinutém speciálně pro tyto účely. Jednotlivé komponenty, usazení krku v těle a povrchová úprava jsou podřízeny doktríně dokonalé rezonance a vysoké stability nástroje bez ohledu na klimatické podmínky. Na všech nástrojích tudíž najdeme kompenzovanou kobylku a nultý pražec z materiálu Tusq, který dodává firma Graphtech a tzv. Custom Polish Finish, jenž je reminiscencí na francouzské povrchové úpravy využívané v 19. století, a který dovolí dřevu volně dýchat a kmitat, což podporuje důležitý proces přirozeného stárnutí a vyzrávání zvuku. Samozřejmostí je i péče o kvalitu, každý nástroj odchází k zákazníkovi s pasportem, kde jsou podepsaní všichni, kteří se podíleli na výrobě příslušného kusu.

Simon & Patrick Showcase Flame Maple v pouzdru TRICKytaru koupíte v pouzdru TRIC (Thermally Regulated Instrument Case) Deluxe, vyrobeném z expandovaného polypropylénu (EPP - jde o velmi lehký materiál, ze kterého se vyrábí například palubové desky aut nebo cyklistické ochranné přilby - "co ochrání vaši hlavu, ochrání i váš nástroj"). Kromě eliminace mechanického poškození výrobce garantuje i zabezpečení nástroje před nepříznivými vlivy teplotních výkyvů a vlhkosti. Od běžného provedení se Deluxe typ liší khaki látkovým potahem, vybaveným kapsou a popruhy pro nošení na zádech. Pouzdro je uvnitř vybaveno uzavíratelnou přihrádkou (kapo, slide, apod.), na frekventovaných místech je nástroj chráněn látkou s vysokým vlasem. Uzavření řeší klasický zip, jištěný u držadla páskem na zip suchý. Nespornou výhodou pouzdra je jeho funkčnost a zejména nízká váha.

Na tuhle kytaru jsem hrál asi 2 roky a sledoval, jak se vyhrává. Od jejího prvního majitele jsem ji koupil zánovní, ještě měla přes pickguard přetaženou ochrannou fólii. A můžu říci, že jsem ji koupil rád. Jindra Kalivoda v recenzi Music Store (11/2007 - stáhnout zde) píše: "Čtyřicet tisíc českých korun je v době expanze levných nástrojů na český trh za jednu kytaru s futrálem hodně peněz. Na druhou stranu však tato cena rozhodně odpovídá kvalitě. Kdyby se dražila, přihodil bych na padesát bez váhání – stála by totiž za to". Zřejmě se do téhle kytárky zamiloval a ani se mu nedivím. Od roku 2007 sice uběhl nějaký čas, ceny se změnily a v recenzi je zmiňována elektroakustická verze kytary, takže 50 000 za tuhle kytaru by asi bylo příliš. Cenový rádce Heureka ale odhalil levnější mahagonový model této kytary za 20 800 Kč, což je cena naprosto neodolatelná.

Fotoalbum kytary Simon & Patrick Showcase Flame Maple