Zdroj: http://kytara.net/index.php?a=anatomie/kontrola-dohmatu-snadno-a-rychle  •  Vydáno: 29.3.2013 21:22  •  Autor: Martin

Kontrola dohmatu snadno a rychle

Dohmat, tj. výška strun nad hmatníkem, je jeden z nejdůležitějších parametrů, ovlivňujících tzv. "hratelnost" kytary a je také jediným parametrem, který můžeme sami ovlivnit. V diskusích i v literatuře najdete celou řadu "osvědčených" receptů, jak vysoko struny mají být, aby se na kytaru dalo pohodlně hrát a aby to nedrnčelo.

Určitě bude nejlépe podržet se léty prověřených doporučení výrobců kytar a kytarářů, jak udělat "setup" svojí kytary a jakou výšku strun zvolit. Firma C. F. Martin doporučuje výšku strun nad 12. pražcem mezi 0,070 - 0,078 palce, tj. 1,778 - 1,9812 mm. Tento údaj samozřejmě platí pouze pro standardní ladění, pokud používáme alternativní ladění, může to být málo a kytara bude drnčet.

Existuje celá řada návodů, jak na to, ale většinou se uvádí, že je třeba sada speciálních měrek, jejichž pomocí je nutné výšku zkontrolovat, příp. nastavit. Jako měrka však může posloužit mince. České mince se vyskytují ve dvou tloušťkách - 1,85 a 2,55 mm.

České mince

Právě tloušťka 1,85 mm je velmi vhodná k ověření dohmatu. Minci (1, 2 nebo 5 Kč) umístíme mezi strunu a pražec v místě 12. pražce. Měla by jít lehce zasunout mezi strunu a pražec a když kytaru otočíme, aby byl hmatník kolmo, měla by vypadnout. Pokud drží na místě, je výška strun menší, než 1,85 mm, což bude jistě pohodlné při hraní, ale bude to pravděpodobně drnčet při energičtější hře trsátkem a můžeme počítat s problémy např. v ladění DADGAD. Pro toto ladění nebo pro tvrdší styl, např. razantnější bluegrass, rock apod. můžeme použít silnější minci (10, 20 nebo 50 Kč), která má sílu 2,55 mm. Ta by při otočení kytary vypadnout neměla.

Jak se říká "proti gustu žádný dyšputát". Někdo má rád vyšší dohmat s tenčím strunami, snadněji tak dosáhne "trampského" zvuku a takové nastavení nemusí být od věci u levnějších kytar, na které hrajeme u táboráku nebo v hospodě. Výhodou je snadnější "bendování" a když hrajeme energičtěji trsátkem, nemusí se na takovou kytaru hrát až tak špatně. Ale pokud se v nějaké příručce dočtete, že optimální výška strun je např. 4,6 mm, počítejte s tím, že to bude nepoužitelné - tohle snad může vyhovovat jen někomu na mlácení "tříakordovek", ale pro nějaké slušnější hraní s "dvanáctkami" strunami to moc dobré nebude.