Zdroj: http://kytara.net/index.php?a=udrzba/neznicte-si-zesilovac  •  Vydáno: 2.7.2013 10:33  •  Autor: Martin

Nezničte si zesilovač!

Jde o poměrně častou závadu zařízení, u kterých je použit konektor typu jack. Ačkoli je signál z nástroje monofonní, používají se často tzv. "stereo" jacky. Toto označení je nesprávné, avšak často používané, správně se těmto konektorům říká TRS konektor (TRS jako tip-ring-sleeve, tedy špička-kroužek-rukáv). Ačkoli se v kombech či zesilovačích stereo signál prakticky nevyskytuje, najdeme zde výstupy pro monitory (sluchátka), u kterých se nejčastěji projevuje typická závada - jeden kanál (většinou pravý) stereo zesilovače má "odpálený" výstup. Dochází k tomu tak často, protože je velmi jednoduché výstup zničit, stačí k tomu totiž zasunout do stereo výstupu mono konektor.

Co se vlastně stane, když zasuneme mono konektor do stereo zásuvky? Nejdřív se podívejme na to jak vypadá typický mono a stereo jack.

Tělo konektoru (rukáv, sleeve) vždy představuje zem. Zde je vidět, že v místě, kde má "stereo jack"
(TRS konektor) druhý vývod, má "mono jack" (TS konektor) už zem.

Zasuneme-li "mono jack" do trojpólové zásuvky, určené pro "stereo jack", zkratujeme signál, připojený ke kroužku (ring) přímo proti zemi. Stane se tedy toto:

Nyní víme, co jsme udělali...

Vyzývat k pečlivému čtení manuálů je dle mé zkušenosti zbytečné, stejně jako k zapojování s rozmyslem. Budeme si však pamatovat, že konektory typu jack jsou zrádné, protože je to jediný typ konektoru, u kterého stačí k napáchání škod pouhé zastrčení. Zdrojem problémů bývají "mono jacky" (TS konektory), které se používají u nástrojových vstupů a najdete je téměř vždy na koncích nástrojových kabelů. Škody tedy vznikají právě při zastrkávání nástrojového kabelu!